Onze Sponsoren
Op deze pagina vindt u een overzicht van onze sponsoren en sponsor activiteiten. Wilt u ook sponsor worden? Neem contact met ons op via onderstaande contactgegevens
Uitbreiding Metzler koororgel
De Zwitserse orgelbouwfirma Metzler heeft bij het ontwerp voor het in 1967 gebouwde koororgel in de Sint Joriskerk van Amersfoort rekening gehouden met een in een later stadium in te bouwen tweede manuaal in de vorm van een zogenaamd Borstwerk.
In 2018 heeft zich een sponsor (bouwbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort) aangediend waardoor een substantieel deel van het bedrag dat de orgelbouwer nodig heeft om het koororgel te voltooien nu beschikbaar is.
De orgelmaker Bernhardt Edskes heeft destijds als medewerker bij de firma Metzler in Dietikon(CH) dit koororgel ontworpen en de intonatie verzorgd. Hij wil nu zijn kennis en kunde – in dit specifieke project niet te evenaren – inzetten om een Borstwerk in te bouwen met 6 registers.
Het Borstwerk krijgt in zes registers, nl. drie fluiten (8, 4 en 2 voet), een Quint 1 1/3 (bas/discant) een terts 1 3/5 (bas/discant) en een Dulciaan. Verder wordt er een manuaalkoppel en twee pedaalkoppels aangebracht. Voor een sluitende financiering van de voltooiing van het koororgel is dan nog € 15.000, – nodig.
Pedaaluitbreiding Metzler koororgel 2022
Het Metzler/Edskes-orgel (1967/2019) heeft er vier registers bij, waaronder een 16 voets tongwerk. Het orgel heeft nu twintig stemmen, waaronder één transmissie. Daarmee wordt het instrument een van de grootste koororgels van Nederland. Directeur Andreas Boesch van Edskes Orgelbau GmbH heeft samen met zijn medewerkers eind april, begin mei de nieuwe pijpen geplaatst achter het bestaande orgel en vervolgens het orgel begin mei geïntoneerd. Daarna heeft Rien Donkersloot, de organist van de Sint-Joriskerk, een cd op het uitgebreide orgel gemaakt met werken uit de barok, twintigste-eeuwse muziek en improvisaties.
De dispositie van het pedaal wordt: Subbaß 16’, Bourdon 8’, Octave 4’, Fagott 16’. Tot nu toe had het orgel slechts één pedaalregister, de Unterzatz 16’, als transmissie van de Quintade 16’ van het hoofdwerk. Die transmissie blijft na de pedaaluitbreiding gehandhaafd, waarmee het pedaal dus drie onderscheiden 16-voets registers heeft.